Afgelopen zaterdag is voor de Familiedag ook gebruik gemaakt van veld 4, het oude tweede veld van ADS. Door één van onze leden is bericht dat hij daar een tekenbeet heeft opgelopen. Vandaar deze waarschuwing voor alle gebruikers van dat veld afgelopen zaterdag.

Bent u op een plaats geweest waar teken voorkomen? Controleer uzelf (en eventueel anderen) op tekenbeten. Een teek heeft voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.

Op basis van de huidige gegevens wordt de kans op de ziekte van Lyme of een andere tekenoverdraagbare ziekte na een tekenbeet geschat op 2-3%. Als de teek binnen 24 uur op de goede manier verwijderd wordt, is de kans op de ziekte klein, maar niet onmogelijk. Overigens leidt een beet door een besmette teek lang niet altijd tot de ziekte.