18 april, 2e paasdag 2022. Het was vroeg voor de mannen van de JO16 (en voor trainers en ouders…) om 8:30 werden onze jongens verwacht op sportpark Polanen voor de 30e editie van het Westlands kampioenschap. Een week van te voren zijn de poules bekend gemaakt en we konden onze borst nat maken: KMD (Hoofdklasse), Den Hoorn (Hoofdklasse) en tot slot ’s-Gravenzande ( 6e divisie). Met een selectie van 14 gemotiveerde jongens verschenen wij aan de aftrap, met maar één doel: Winnen!

KMD
De eerste wedstrijd van de dag speelde wij tegen KMD. KMD kwam erg goed uit de startblokken en met een diepe bal van de aftrap verrasten zij bijna onze verdediging. Tijdens de wedstrijd werd er veelal door beide partijen de lange bal gezocht, echter nog zonder succes. Uit een goed binnen geschoten vrije trap scoort KMD de 0-1. Maar onze jongens geven niet op en tot twee keer toe blijkt onze steekpass wel succesvol te zijn. Dave speelt een diepe bal en na een ongelukkige actie van de keeper weet Jevon simpel af te ronden en even later weet Jevon wederom het net te vinden uit wederom een goed pass van Dave. De ploegen houden elkaar in evenwicht en in de slotfase volgt nog een grote kans voor KMD, een snoeihard schot vanaf de 16 meter. Met katachtige reflexen weet Berekay de wedstrijd voor ons te beslissen en houdt de stand op 2-1.

‘s-Gravenzande
Nog in de roes van de eerste gewonnen wedstrijd begonnen onze jongens aan de tweede wedstrijd, een zware tegen het divisie team van ’s-Gravenzande. Gedurende de gehele wedstrijd is Loosduinen de bovenliggende partij en laten onze jongens goed voetbal zien. Echter vergeten we onszelf te belonen en krijgen wij na een goed uitgespeelde aanval de 0-1 tegen. De wedstrijd eindigt ondanks goede kansen voor Dejay, Jevon, Max en Dave in een 0-1 verlies. Balen maar de jongens konden met opgeheven hoofd het veld verlaten.

 

Den Hoorn
De laatste poulewedstrijd en een belangrijke. Als Loosduinen hier een punt pakt, kan het door naar kruisfinales A en strijden om de titel. Echter merken we gelijk dat dit een pittige wedstrijd gaat worden. Den Hoorn combineert goed en kort achter elkaar volgen 2 goals, 0-2 achter. Onze jongens bleven er keihard voor knokken maar kansen waren er nauwelijks. De laatste 5 minuten grepen trainers Jurre en Ian in en gaven het commando “1 op 1” dit hield in dat de verdediging werd toevertrouwd aan Joël, Ricardo en Danel. Thimo mocht doorschuiven en zijn rol tussen de spitsen opzoeken. Deze ingreep bleek succesvol, met een goede pass zet Dave de van nature centraal achter Thimo oog in oog met de keeper, deze houdt het hoofd koel en rond af,  1-2 en het geloof is terug. In de laatste minuut wordt er gefloten en de arbiter wijst naar de stip, penalty voor Loosduinen! De spanning is om te snijden en de jongen die opstond om de bal te nemen was Dave. Trainer Jurre kon de spanning niet aan en was inmiddels achter de dug-out gekropen. Dave neemt de penalty en deze wordt helaas gestopt door de keeper, geen schande wel jammer. De wedstrijd eindigt in 1-2 en Loosduinen zal genoegen moeten nemen met de strijd voor plek 9 tm 16.

Kwartfinale (Kruisfinale B) Quintus (1e klasse)
Na een pauze en goed verzorgde lunch hielden de trainers een korte maar duidelijke bespreking in de kleedkamer. Eindigen op plaats 1 t/m 8 zat er niet meer in en 9e plaats was nu het hoogst haalbare… Voor de trainers was het simpel: Dan gaan we voor die 9e plaats! Met dat in gedachte begonnen we de eerste kruisfinale tegen Quintus. De gehele wedstrijd weten wij hoog druk te zetten en nadat Max de bal veroverd kan hij 1 op 1 gaan met de keeper en weet hij het hoofd koel te houden, 1-0. Even later krijgen we wederom een penalty na een overtreding door de verdediger van Quintus. Dit keer is het Thimo die achter de bal gaat staan en die plaatst de bal rustig in het goal 2-0. Middenvelders: Yash, Nick, Sem en Sade hebben deze wedstrijd getoond bereid en in staat te zijn heel wat meters af te leggen mede door hun inzet hebben wij deze wedstrijd kunnen winnen.

Halve finale (Kruisfinale B) Lyra (Hoofdklasse)
Inmiddels was het 14:30 en stond er toch een goede 18 graden met volle zon op het weerbericht. Voor de spelers een zware opgave op dit hete kunstgras veld. Lyra stond op het programma en inmiddels eiste de hete en lange voetbaldag zijn tol, met pijntjes zaten op de bank: Lars, Ricardo en Jevon. De wedstrijd was vermakelijk en liep aardig gelijk op. Lyra wist echter door ontbreken van scherpte in de Loosduinse verdediging op 0-1 voorsprong te komen. Jevon die in de rust van de wedstrijd was ingevallen wist na wederom een pass van Dave de stand gelijk te trekken, 1-1. Na fel verdedigen van Loosduinen weten we Lyra op 1-1 te houden en we gaan naar penalty’s. De spanning is om te snijden en het is aan trainer Jurre om de 5 penaltynemers aan te wijzen. Het worden de volgende 5: Ricardo, Jevon, Thimo, Dave en keeper Berekay.

Ricardo schiet snoeihard binnen, 1-0. Gevolgd door de 1-1 van Lyra.
Jevon scoort de 2-1. De poging op 2-2 wordt gestopt door Berekay, het blijft 2-1.
Thimo raakt de paal en het blijft 2-1. Lyra komt op 2-2.
Dave gaat ondanks de eerder gemiste strafschop weer achter de bal staan en maakt 3-2. Berekay redt het blijft 3-2.
Berekay gaat zelf achter de bal staan maar zijn inzet wordt gepakt door de keeper. Lyra scoort de 3-3.
Nummer 6 op de lijst: Lars scoort de 4-3. Lyra scoort 4-4.
Nummer 7 op de lijst: JO14 speler Sade scoort overtuigend de 5-4. Berekay stopt de inzet van Lyra.
Loosduinen wint 5-4 op penalty’s dankzij een geweldig keepers optreden en de stalen zenuwen van Ricardo, Jevon, Dave, Lars en Sade.

Beslissende redding van Berekay:
cc11e4ae-9f76-4bd2-95b9-cf80fe127e2c

Finale (Kruisfinale B) MVV’27 (1e klasse)
Dan staan we in de finale van kruisfinales B, wat betekent dat we gaan spelen voor de 10e en 9e plaats in het Westlands kampioenschap. Alleen MVV’27 staat in de weg. Nadat trainer Jurre, inmiddels benoemd tot: “De Diego Simeone van Loosduinen” de dug-out gevuld had met wat extra supporters (JO14 & JO19 spelers) konden de jongens onder fanatieke aanmoediging van start met de wedstrijd. Er wordt aardig gevoetbald op het hoofdveld van Monster en ook in de deze finale zijn het Jevon en Dave die een goed opgezette aanval belonen met een doelpunt. De welverdiende 1-0 en tevens de uitslag van deze wedstrijd.

Loosduinen JO16-1 onder leiding van Trainers Jurre Biemans en Ian Wijsman beloond zichzelf niet in de poulefase maar weet in de kruisfinales alles eruit te halen en het hoogst haalbare te bereiken: De 9e plaats. 9e worden in een competitie met 15 teams die minimaal 2 klasses hoger spelen dan wij zelf doen is een erg goede prestatie. Trainer Jurre mag dan ook vol trots samen met aanvoerder Danel voor een vol sportpark Polanen poseren met de gewonnen beker.

Berekay, Danel, Joel, Nick, Ricardo, Lars, Dejay, Thimo, Yash, Sem, Sade, Jevon, Dave en Max jullie mogen enorm trots zijn op hoe hard jullie gewerkt hebben op dit toernooi. Bedankt voor het mooie voetbal en de gezellige dag die jullie verzorgd hebben. Ook danken wij Delano voor het vlaggen en de afgereisde jongens van de JO14 & JO19 voor hun support. Tot slot bedanken wij gastheer Monster voor het mooie toernooi en de gastvrijheid.