De afgelopen weken is er veelvuldig over geschreven. De KNVB kwam er na een aantal maanden achter dat Haaglandia in het seizoen 2017 – 2018 niet meer van de partij is. Omdat de KNVB destijds verzuimde om direct de degradatieregeling van de 3e klasse aan te passen bleef er na afloop van alle nacompetities een plek in de 3e klasse over. De KNVB schitterde in amateurisme en dus waren diverse clubs genoodzaakt om gezamenlijk voetbaladvocaat Richard van der Zwan in te schakelen met als uitkomst een mini toernooi voor één plek in de 3e klasse. Het toernooi ging tussen alle clubs die 2e zijn geworden in de nacompetitie en daar was Loosduinen er één van.

Loosduinen was de enige Haagse ploeg tijdens dit toernooi en werd ingedeeld in een poule met Rockanje uit Rockanje, Bergambacht uit Bergambacht en Oud Beijerland uit Oud Beijerland. Wedstrijden werden gespeeld op het kunstgras van VDL in Maassluis en de wedstrijden bestonden uit 2 x 12,5 minuut. Kortom, wie het eerst scoort die wint.

In de eerste wedstrijd mocht Loosduinen aantreden tegen Rockanje. Volgens verzorgster Edith de Vries heeft de club deze naam te danken aan het feit dat iedereen in dit dorp vroeger in een oranje rok liep. Over de echte herkomst van deze dorpsnaam is volgens Wikipedia geen eensgezindheid, maar bestaan er wel verschillende theorieën over. De theorie van Edith en haar oranje rokken vinden we echter nergens terug.

De blauw witte brigade van trainer Richard Douw, die het zonder de op vakantie zijnde assistent trainer Peter Baptiste moest doen, was in de eerste mini-helft de betere van het veld. Via de rug van Thom van Berkel (de man va 88 doelpunten in Loosduinen 4, reserve 8e klasse) belande de bal zelfs op de buitenkant van de paal, maar wilde hij er niet in. Het gehele seizoen ontbreekt er bij de Peenbuikers al een stuk geluk, dus de vaste supporters keken hier niet van op. Achterin was Sam van Poorten, die dit keer geen vrijgezellenfeest had, heer en meester en zorgde hij er voor dat de vaste keeper van het 2e, Gertjan Waanders, niet hoefde op te treden. Gertjan heeft lekker kunnen bij bronzen in het Maassluis ’se zonnetje.

De tweede mini helft tegen Rockanje, die niet in oranje rokken spelen maar wél in oranje shirts, leek Loosduinen niet zo scherp te beginnen. Het waren de oranje-hemden die in de aanval waren. Tijdens een uitbraak van Loosduinen werd er balverlies geleden en ontstond er een discussie op het middenveld van de Peenbuikers. De Rockanjenaren maakte hier dankbaar gebruik van door de bal snel in te spelen op hun spits. Deze behendige spits wist doelman Gertjan Waanders uit te spelen en met nog 2 minuten op de klok was het 0-1. Met dergelijk korte wedstrijden is het logisch dat Rockanje het in het restant van de wedstrijd achterin dicht hield.

Na een verliespartij was er nog van alles mogelijk, ook al heb je het op dat moment niet meer in eigen hand. De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Oud Beijerland uit Oud Beijerland. Het dorp waar 56-voudig international Adri van Tiggelen vandaan komt. De eerste helft was het weer Loosduinen dat veelvuldig aan de bal was. Het was doelman Gertjan Waanders die met een diepe bal Thom van Berkel wegstuurde, maar de pass niet kon promoveren tot assist. Oud Beijerland zette hier een afstandsschot op de lat tegenover. Na kansen voor Tom Vrieling, een 3-tegen-1 counter onschadelijk gemaakt door Sander Boersma en een bal die niet achter de doellijn van Gertjan was (ondanks dat op videobeelden te zien is van wel) werd er met 0-0 gerust.

Net als in de eerste wedstrijd was Loosduinen na rust het initiatief kwijt. Het was te danken aan de sterk spelende achterhoede, met o.a. 4e elftalspeler Roy Smit, dat het 5 minuten na rust nog 0-0 stond. Toch moest de club uit Loosduinen enkele kansen weggeven. Zo werd Gertjan Waanders uitgespeeld maar schoot de Oud Beijerlandse aanvaller de breed gelegde bal over. Toen Oud Beijerland vervolgens moest aanleggen voor een vrije trap, vanaf een meter of 40, was het doelman Gertjan Waanders die met een katachtige reactie de bal uit de kruising wist te tikken. Gertjan Waanders etaleerde zijn klasse en klopt met zijn optreden op dit mini toernooi nadrukkelijk op de deur als basisspeler van Loosduinen 1.

Trainer Richard Douw besloot Joey Teuling in te brengen voor Sander Boersma om achterin één op één te gaan spelen. Er moest tenslotte gewonnen worden om nog kans te maken op het ticket voor de 3e klasse. De Loosduinse treffer hing in de lucht, maar het was Oud Beijerland die op de counter, na een slippertje van de tot dan toe goed spelende  Damian van der Horst, met 3 man op doelman Waanders af konden gaan. Ook nu werd weer twee minuten voor tijd het vonnis voltrokken. Na dit doelpunt was Loosduinen dit seizoen voor de 2e keer gedegradeerd naar de 4e klasse.

De 3e wedstrijd was er één om des keizers baard. Ook tegenstander Bergambacht uit Bergambacht was al uitgeschakeld en dus begon trainer Richard Douw met al zijn wisselspelers aan de wedstrijd om onnodige kaarten (die in het nieuwe seizoen meetellen) te voorkomen. Vierde elftal spelers Roy Smit, Thom van Berkel en keeper Errol Franchimont, 2e elftal spelers Ruud Kornaat, Jaouad Hadchoune, Kai de Leeuw en Joey Teuling begonnen in de basis. B-speler Sinan maakte de feestopstelling compleet. Bijzaak: de wedstrijd ging met 0-2 verloren.

Na afloop vroegen de Loosduiners zich af hoe laat de oud Hollandse spellen van Koos Kornaat begonnen. Toen duidelijk werd dat niet iedere club zo’n top toernooiorganisator heeft en er geen zaklopen en koekhappen op het schema stond drong het bij de Peenbuikers door dat het boek van de 3e klasse dan echt gesloten was. Bij rondgang over het terrein werd al snel duidelijk dat Loosduinen laatste was geworden van het toernooi, maar in ieder geval wel bestond uit het elftal met de knapste koppen!

Achteraf bleek Rockanje het toernooi te hebben gewonnen, dus wat als Loosduinen de eerste wedstrijd niet onterecht verloren had….? Achterom kijken heeft geen nut, vandaag begint het nieuwe seizoen. Ondanks de degradatie begint Loosduinen met 51 selectiespelers aan het nieuwe seizoen. Een ieder die zich inzet voor Loosduinen mag hier trots op zijn, want welke gedegradeerde club kan dit nu zeggen? Dit hebben we allemaal te danken aan de geweldige sfeer en de geweldige organisatie binnen de club. Of we nu 3e of 4e klasse spelen, die sfeer gaat nooit verloren!