nieuwe-wedstrijdvormen-pupillenZoals al eerder is gemeld heeft de KNVB nieuwe spelvormen bedacht, die zeer waarschijnlijk het volgend seizoen al worden ingevoerd.

Het pupillenvoetbal in ons land staat voor revolutionaire veranderingen. De KNVB is momenteel bezig met een ‘roadshow’ door het land, waarbij de plannen worden gepresenteerd aan de clubs. Kortgeleden was ook een afvaardiging van S.V. Loosduinen aanwezig bij TAC’90 , één van de tachtig plekken waar de KNVB deze weken tekst en uitleg geeft. Hierbij een samenvatting van het verhaal, met de veranderingen die eraan komen.

In de plannen van de KNVB staan ‘plezier’ en ‘ontwikkeling’ van onze jonge voetballertjes voorop. En zo moet het ook. ,,Voetballen is een feestje. Maar we willen het feestje nóg leuker maken door de slingers anders op te hangen”, meldde Eric Trieling, technisch jeugdcoördinator van de KNVB

De bond heeft uitgebreid onderzocht in welke spelvormen plezier en ontwikkeling het beste gestimuleerd worden. Voor dat onderzoek is de hulp ingeroepen van wetenschappers, fysiologen, universiteiten en natuurlijk de kinderen zelf. Honderden voetballertjes zijn geïnterviewd na wedstrijden over wat ze wel en niet leuk vonden. Daarnaast heeft de KNVB ook een blik over de grens geworpen. In heel wat andere Europese landen voetballen de pupillen niet zoals bij ons met zeven spelers op een half veld, maar in andere aantallen en op kleinere veldjes.

Alles bij elkaar heeft dat geleid tot nieuwe wedstrijdvormen voor de pupillen van vijf tot en met elf jaar. Het gaat dus om de mini’s, F’jes en E’tjes (inmiddels beter bekend als JO9 en JO11) en ook de eerstejaars D (JO13) krijgt hiermee te maken. In het kort komt het neer op: kleinere velden en kleinere teams, wat ertoe moet leiden dat kinderen méér aan de bal komen, méér acties maken en méér doelpunten kunnen maken. Een kort overzicht:

– Onder 6 jaar (JO6 – Mini’s): 2 tegen 2 op veldjes van 20×15 meter (1/8 van een half veld), met een klein doeltje zonder keeper.

– Onder 7 jaar (JO7 – Mini’s): 4 tegen 4 op veldjes van 30×20 meter (1/4 van een half veld), met een klein doeltje zonder keeper.

– Onder 8 jaar (JO8 – 1e jaars F): 6 tegen 6 op velden van 42,5×30 meter (1/2 van een half veld), met pupillendoel inclusief keeper.

– Onder 9 jaar (JO9 – 2e jaars F): 6 tegen 6 op velden van 42,5×30 meter (1/2 van een half veld), met pupillendoel inclusief keeper.

– Onder 10 jaar (JO10 – 1e jaars E): 6 tegen 6 op velden van 42,5×30 meter (1/2 van een half veld), met pupillendoel inclusief keeper.

– Onder 11 jaar (JO11 – 2e jaars E): 8 tegen 8 op velden van 64×42,5 meter (half veld, met aan de zijkanten 2 meter minder dan normaal), met pupillendoel inclusief keeper.

– Onder 12 jaar (JO12 – 1e jaars D): 8 tegen 8 op velden van 64/42,5 meter (half veld, met aan de zijkanten 2 meter minder dan normaal), met pupillendoel inclusief keeper.

Over een aantal van zaken moeten nog beslissingen worden genomen. Blijven we ingooien of gaan we indribbelen? Kunnen we na een doelpunt niet beter meteen doorgaan met het spel of moet de bal steeds in het midden uit worden genomen? En de scheidsrechter, wat doen we daar mee? De KNVB wil bij de jongste jeugd (J06-J010) zonder scheidsrechter gaan spelen. Wellicht komt er wel een zogeheten spelbegeleider langs de lijn te staan.

Kortom: er moeten nog heel wat knopen worden doorgehakt. Het is de bedoeling dat we komend seizoen allemaal al gaan werken met de nieuwe spelvormen. Dat is snel, zeker omdat tal van zaken nog onduidelijk zijn. ‘Wij’ als clubs hebben tot december de tijd gekregen om proef te draaien en mee te doen aan pilots, daarna gaat de KNVB alles vastleggen in reglementen… In januari 2017 wordt hierover definitief beslist.

Wordt vervolgd!

Meer informatie is te vinden op de website van de KNVB (http://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/20526/nieuwe-opzet-pupillenvoetbal-wat-waarom-en-hoe) en staat samengevat in deze flyer (http://www.knvb.nl/downloads/bestand/6672/knvbflyer9).