Zaterdag 8 december 2018 staat voor het eerste elftal van S.V. Loosduinen een thuiswedstrijd tegen buurman GDA zat. op het programma. Het is de elfde wedstrijd in de vierde klasse D. Het zijn de nummers twee en één op de ranglijst die elkaar gaan bestrijden op Sportpark Madestein. De Peenbuikersderby , een echte Madesteinclash, staat ons weer te wachten!

Het vorig seizoen, op zaterdag 9 juni van dit jaar, degradeerden de buren, de ‘roodwitten” door een 2-3 nederlaag tegen de ‘blauwwitten’ in de nacompetitie. De druiven waren toen zuur aan de overkant van de Madesteinweg. In een spannende wedstrijd, met veel publiek langs de lijn, scoorden voor de bezoekers Tom Vrieling (2x) en Kevin Baptiste en voor GDA vonden Lesley Kloor en Robbie Boere het net.

Maar de week er na sneuvelden de “blauwwitten” tegen Hercules, waardoor beide elftallen nu samen in de vierde klasse spelen en strijden om promotie naar de gewenste derde klasse. Nu, een precies een half jaar later, komen de elftallen elkaar weer tegen op het veld!

Beide elftallen troffen elkaar vaker in het verleden, maar pas sinds het seizoen 1997/1997 speelt GDA, Gabriël Dell Addolorata, opgericht op 27 april 1922, toen nog in de zelfstandige gemeente Loosduinen, met een elftal in de standaardklasse op zaterdag.

Na vaak verhitte duels, in de zogeheten Druivenserie, maar ook vriendschappelijke duels,  was de eerste onderlinge officiële wedstrijd een bekerduel op 15 augustus 2007. Een duel dat in 1-1 eindigde via treffers van Roozani  Gilkes voor GDA zon. en Joost Nugteren voor S.V. Loosduinen.

In het seizoen 2007-2008 speelden beide ploegen in de vierde klasse voor het eerst tegen elkaar. Op 10 november 2007 was het de eerste derby in de competitie. Een zeker lijkende overwinning gaf GDA toen uit handen. GDA kwam verdiend op 2-0, maar vlak voor tijd maakte Menno Molier de gelijkmaker. De terugwedstrijd op 29 maart 2008 eindigde in een anticlimax voor de ‘blauwwitten’. Het werd liefst 1-6 voor de ‘roodwitten’!

In het seizoen 2009-2010 streden beide elftallen om de titel in de vierde klasse D. Op 17 oktober 2009 werd het bij GDA 1-1. Doelpuntenmakers Lennart Nijp en Robert-Jan Spijksma voor S.V. Loosduinen. De ‘blauwwitten’ wonnen thuis op 10 april 2010 nipt met 1-0, na ook nog een gemiste strafschop van de buren in de slotfase. Daarom konden zij op 1 mei  2010 het kampioenschap vieren. GDA eindigde met twee punten minder op de tweede plaats, maar promoveerde ook, via de nacompetitie naar de derde klasse.

Op 18 september 2010 werd het 1-3 voor de ‘blauwwitten’. Voor het elftal van Jan van der Sar scoorden toen Patrick Johler, Rolf Berntsen en Vincent Hofman. Bij de thuisploeg was Richard ten Wolde trefzeker.

In het seizoen 2012-2013 kwamen de elftallen elkaar weer tegen in de competitie. Op 10 november 2012 kreeg S.V. Loosduinen met liefst 6-0 klop van en bij GDA met o.a. vier treffers van Rogier Beld.  De thuiswedstrijd op 13 april 2013 ging verloren voor de blauwwitten met 1-2 en dat leverde toen de titel op voor GDA.

In het seizoen 2016/2017 speelden beide elftallen voor het laatst tegen elkaar in de competitie. Op 12 november 2016 werd de derby bij de buren gespeeld en met liefst 1-5 gewonnen door de ‘blauwwitten’.  Op een bij het begin blauw gekleurd sportpark waren de doelpuntenmakers  Kevin Baptiste, Tom Vrieling (2x) en Richard Nieuwdorp (2x). Pas bij 0-5 scoorde Jeroen Mantel tegen.
Op 22 april 2017 bleef het 0-0 op het complex van S.V. Loosduinen.

Dit seizoen is koploper GDA nog ongeslagen. Veel oud-GDA-ers keerden dit seizoen terug naar Madestein.  Zo kwam Marvin Nieuwlaat over van Scheveningen en kwam doelman Bas Swillens, met nog wat spelers, over van sv Houtwijk. Verder maakte ook onder andere  Dennis Lubout de overstap van de zondag naar de zaterdagafdeling. Het is dan ook niet vreemd dat het elftal nu aan de leiding gaat in de vierde klasse.

Het elftal van trainer Wim Baggerman begon het seizoen met  een 1-3 zege bij PGS-Vogel, daarna werd thuis met 2-0 gewonnen van RAS en met 2-2 gelijk gespeeld tegen Erasmus (het enige puntverlies tot nog toe), bij Houtwijk werd met 1-5 gewonnen, maar thuis moeizaam met 3-2 van RVC Celeritas. GSC ESDO werd met 1-3 geklopt en Wanica Star met liefst 0-20, tegen Quintus werd het 4-0, en de eerste periodetitel binnengehaald, en tegen HPSV werd ook flink gescoord, het werd 1-16 in het Zuiderpark. Maar vorige week lukte het GDA pas om in de slotfase BMT te kloppen, het werd nipt 2-1.

Het elftal van Richard Douw begon de competitie met een moeizame 1-0 overwinning op BMT, gevolgd door een 0-10 zege bij HPSV. Daarna werd met 2-2 gelijk gespeeld bij TAC’90. Vervolgens  werd laagvlieger Wanica Star met 11-0 geklopt en volgde een onnodige 1-0 nederlaag bij PGS/Vogel.  Met 2-1 werd thuis gewonnen van MSV’71 en met 3-1 van sv Houtwijk. Met 1-4 werd gewonnen bij RAS , vervolgens teleurstellend gelijk gespeeld tegen RVC/Rijswijk (1-1) . Net als vorige week bij Quintus, ook daar werd duur puntenverlies geleden, waardoor de achterstand op GDA (28 punten) in de laatste twee wedstrijden is opgelopen naar zeven punten (21 punten). Hierna volgen op de ranglijst PGS-Vogel en BMT met 20 punten en Erasmus met 19 punten.

Het doelsaldo van GDA is inmiddels ook opgelopen naar plus 51 (60-9). S.V. Loosduinen staat op plus 27 (35-8). De belangen in deze Loosduinse derby zijn groot. Om de spanning terug te krijgen in deze competitie is het dan ook van groot belang dat het elftal van Richard Douw de drie punten binnenhaalt.

Bij de ‘blauwwitten’ ontbreekt in ieder geval de nog geblesseerde Jimmy Kipp en staat bij het meespelen van enkele andere spelers nu nog een vraagteken.

De wedstrijd  vangt aan om 14:30 uur en staat onder leiding van de heer M. (Michael) Lindhout uit Hoogvliet. De pupil van de week is Sam Huijbers uit de JO8-2 en de wedstrijdbal is geschonken door de voetbalschool van Peter Barendse. Na afloop is er een muzikale derde helft met dj Jan.

De coördinator van dienst  a.s. zaterdag is: Arie Molenkamp

Het volledige programma voor a.s. zaterdag staat elders op deze website.

Voor de voorbeschouwing van GDA zie: https://www.rksvgda.nl/1/431/derby-de-rode-tegen-de-blauwen/

SUCCES!