Zaterdag 28 oktober a.s. staat voor S.V. Loosduinen 1 de zesde competitiewedstrijd in de vierde klasse B op het programma. Voor de Loosduiners wacht de thuiswedstrijd tegen GSC ESDO op Sportpark Madestein. Het zijn de gedeelde nummers vier, in de 4e klasse B, die elkaar gaan bestrijden op het kunstgrasveld van de Blauwwitten.

“Fuseren of verzuipen”, voor die keus werden in de jaren negentig tientallen clubs uit het Haags amateurvoetbal gesteld. Dit was niet alleen omdat bij veel voetbalverenigingen de ledenaanwas achterwege bleef maar ook omdat steeds vaker de bodem van de verenigingskas te bewonderen viel. Dit kwam mede door de extreem hoog oplopende contributieschuld. Veel clubs, zo ook G.S.C. en E.S.D.O., leefde qua ledenbestand en financiële middelen onder het minimum. Fuseren was dan ook het enige redmiddel om te blijven voortbestaan. Op 1 juni 1995 namen de twee verenigingen, G.S.C. en E.S.D.O., met een respectabele historie, de stap om elkaars hand te reiken en te gaan fuseren. De nieuwe fusieclub ging voortaan verder onder de naam GSC ESDO.

De nieuwe clubkleuren werden een lichtblauw shirt en witte broek en het complex waar GSC ESDO kwam te spelen was aan de Erasmusweg tegenover de Zwaardgeversgaarde. Later werd verhuisd naar het complex van Hsv Escamp aan de Hengelolaan.

In juli 2017 moest de Hsv Escamp haar eigen complex van de gemeente ontruimen en kreeg de GSC ESDO van wethouder Rabin Baldewsingh het alleenrecht op het complex. De gemeente wilde deze omstreden wissel omdat GSC ESDO sneller groeide qua ledenaantal en zodoende veel meer teams had dan Hsv Escamp. GSC ESDO had natuurlijk al een paar jaar als gast gebruik gemaakt van de ruimten van Hsv Escamp, omdat een eigen gebouw voor die club niet van de grond kwam.

In verleden speelde S.V. Loosduinen driemaal tegen deze vereniging, die op zondag in de standaard derde klasse ook een elftal heeft spelen. In het seizoen 2009-2010 won S.V. Loosduinen tweemaal met 5-0. Op 1 mei 2010 speelden de Loosduiners, onder leiding van Jan van der Sar, tegen GSC ESDO. Met een ruime en verdiende 5 – 0 overwinning op GSC/ESDO werd een fraai seizoen toen afgesloten met, na 25 jaar, weer eens een kampioenschap. In deze wedstrijd trad de tegenstander aan met slechts tien spelers en geen wisselspelers op de bank. Dit als gevolg van een pasjescontrole voor de wedstrijd. Rolf Berntsen opende in die wedstrijd de score. Na de pauze was het Stefan van den Berg die uit een fraaie vrije trap al snel de stand verdubbelde. Maarten Korbee scoorde in de 62e minuut en werd verder afstand genomen en was de strijd gestreden. Een eigen doelpunt en een strafschop van Arjan Weijsenfeld zorgden er in de slotfase voor dat de 5 – 0 op het scorebord kwam, een stand die ook in de uitwedstrijd werd bereikt.  Na dat seizoen verdween het elftal uit het zaterdagvoetbal om pas  in 2015 weer terug te keren in het zaterdagvoetbal.

Op 28 november 2015 speelde S.V. Loosduinen thuis tegen GSC ESDO. Vijftig minuten lang werd met tien man gespeeld, rood voor Richard Nieuwdorp, maar won de wedstrijd toch verdiend met 4-2, na een 1-1 ruststand. De doelpunten voor de Loosduiners kwamen van Sander Huijbers (2x), Richard Nieuwdorp en Sam van Poorten.  De uitwedstrijd werd dat seizoen niet gespeeld, omdat het elftal, samen met Hercules, in februari 2016 uit de competitie werd gezet door de KNVB.

Vorig seizoen werd niet deelgenomen aan de competitie met een zaterdagelftal, maar dit seizoen weer wel, met wisselend succes. In het bekertoernooi werden al de drie wedstrijden verloren. Bij SC Monster (2-1), Victorira’04 (1-2) en bij Quintus (2-0). De competitie werd begonnen met een thuisnederlaag tegen sv Madestein (0-5), gevolgd door winstpartijen bij Erasmus (2-4) en VCS (0-5), en thuis tegen RAS (2-0). Vorige week werd thuis weer verloren van DUNO (0-2). Uit is het elftal dus nog ongeslagen! Met  vijf punten uit negen wedstrijden staat het elftal samen met S.V. Loosduinen op de vierde plaats. De doelcijfers van de Loosduiners zijn 15-6 en van GSC ESDO 12-10.

De Blauwwitten zijn na de winst van vorige week bij buurman sv Madestein opgeklommen naar de vierde plaats. Maar hebben nog wel zes verliespunten meer dan de omgeslagen koploper sv Houtwijk. Een belangrijke wedstrijd dan ook voor de beide elftallen om bij winst mee te blijven doen in de top van de vierde klasse B.

De wedstrijd vangt aan om 14:30 uur en staat onder leiding van de heer R.M. (Ricardo) Warring uit Rotterdam. De pupil van de week is Thijs Keyzer uit de JO11-2 en de wedstrijdbal is gesponsord door de Sennehove (Piet de Zoete).

S.V. Loosduinen 2 speelt zaterdag ook thuis. Om 12:00 uur is DUNO 2, het elftal van Hams Lamens, de tegenstander van het elftal van Fred Rijnenberg.

Het volledige programma van zaterdag  28 oktober 2017 is elders op deze site te vinden.

SUCCES!